Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

ΚΛΑΔΕΜΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ.

Κλάδεμα τριανταφυλλιάς: πως και πότε
 
 Η τριανταφυλλιά  είναι ένα φυτό που ανταποκρίνεται άμεσα στη συχνή περιποίηση. Συγκεντρώσαμε λοιπόν κάποιες βασικές οδηγίες για το σωστό κλάδεμά της το οποίο και την βοηθά να μεγιστοποιεί την ανθοφορία της, διατηρούμενη πάντα ακμαία:
 
1. Το βασικό κλάδεμα της τριανταφυλλιάς γίνεται πριν το ξεκίνημα της νέα βλάστησης,  δηλαδή κάπου μετά τα μέσα του Ιανουαρίου κι αφού έχουν περάσει οι πολλές παγωνιές και γενικότερα τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Κύριος στόχος του κλαδέματος είναι να ενισχύσουμε το σωστό αερισμό του φυτού – γι' αυτό και αφαιρούμε τα φύλλα που συγκλίνουν προς το εσωτερικό του φυτού βοηθώντας το ν' αερίζεται σωστά αλλά και οι ακτίνες του ήλιου να φτάνουν σε όλα του τα σημεία.
Παράλληλα, το κλάδεμα έχει ως στόχο και την μορφοποίηση της τριανταφυλλιάς μας δίνοντάς της το σχήμα που επιθυμούμε.  
 
2. Εκτός του βασικού κλαδέματος η τριανταφυλλιά θέλει την περιποίησή της σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπου και αφαιρούνται όσα κλαδάκια είναι ξερά, γερασμένα ή δείχνουν να έχουν αρρωστήσει. Παράλληλα, αφαιρούμε τακτικά τα άνθη που έχουν μαραθεί αλλά και τα ξερά φύλλα – κάτι που επιταχύνει αλλά και ενισχύει την ανθοφορία της.
 
3. Οι τομές που θα κάνουμε θα πρέπει να γίνονται με κλίση 45ο αντίθετα από τον τελευταίο οφθαλμό που διατηρούμε στο κλαδί .
 
4. Το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς είναι προτιμότερο να γίνεται με το ''παραδοσιακό'' κλαδευτήρι η χρήση του οποίου θα πρέπει να γίνεται με προσοχή ώστε να μην πληγώνονται τα κλαδιά του φυτού μας κάτι που μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπεις αργότερα στην υγιή ανάπτυξή του. Παράλληλα,   είναι απαραίτητο φοράμε τα ειδικά γάντια κήπου καθώς τ' αγκάθια της τριανταφυλλιάς δεν αστειεύονται! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου