Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015


Αλόη (Aloe Vera, Οικογένεια: Aloaceae/Liliaceae)

Αλόη (Aloe Vera, Οικογένεια: Aloaceae/Liliaceae)
Αλόη η φαρμακευτική- Ελιξήριο της zωής-Φυτό της αθανασίας-Αλόη η καλλυντική-Αλόη η χρήσιμη
Η αλόη, είναι ένα απ;o τα πιο δημοφιλή φαρμακευτικά και χρήσιμα φυτά και γι αυτό θα την κατατάξουμε στα βότανα. Δεν είναι τυχαίο που την αποκαλούν και ελιξήριο της ζωής.
Ανήκει στα παχύφυτα και καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για τις πολλές ευεργετικές ιδιότητες της.
Περιγραφή:
Είναι πολυετές παχύφυτο, που μοιάζει με κάκτο. Έχει γκριζοπράσινο χρώμα και σε ύψος φτάνει μέχρι τα 70 εκατοστά. Είναι φυτό μονοστέλεχος με παχιά σαρκώδη φύλλα, ελαφρώς αγκαθωτά στις άκρες τους. Ανθίζει Άνοιξη και καλοκαίρι με πορτοκαλοκίτρινα άνθη σε μορφή καμπάνας.
Ιστορία:
Η Αλόη Κατάγεται από την Αφρική και την Ασία. Στην Ευρώπη την έφεραν οι Ισπανοί, ως φάρμακο ενάντια σε προβλήματα του στομαχιού και των εντέρων. Το όνομα της, πιθανότατα προέρχεται απ;o την λέξη alloeh που σημαίνει πικρή και γυαλιστερή ουσία.
Λέγεται ότι η ομορφιά της Κλεοπάτρας, οφειλόταν στη χρήση αλόης.
Καλλιέργεια:
Η αλόη είναι ένα πολύ ανθεκτικό φυτό που δεν απαιτεί ιδιαίτερες φροντίδες και χρησιμοποιείται αρκετά συχνά στην κηποτεχνία. Φυτεύεται σε γλάστρα στη βεράντα ή απευθείας στο χώμα στον κήπο.
Αναπτύσσεται αργά και σταθερά. Όταν καλλιεργείται σε γλάστρα έχει μικρότερη ανάπτυξη απο αυτή της καλλιέργειας στη γη.Είναι ένα φυσικό καλλυντικό που όλοι οι κηπουροί πρέπει αν έχουν στο σπίτι τους.
Κλίμα-Θέση: Αγαπά ιδιαίτερα τα τροπικά και υποτροπικά κλίματα, αλλά θα τη συναντήσουμε και σε διαφορετικά κλίματα. Δεν της αρέσει καθόλου το κρύο. Σε θερμοκρασίες κάτω από 0 βαθμούς καταστρέφεται. Το χειμώνα και γενικά σε χαμηλές θερμοκρασίες τη μεταφέρουμε σε εσωτερικό χώρο και σε φωτεινό σημείο. Χρειάζεται θέση με ήλιο, αλλά και σε πιο σκιερά σημεία ζει ικανοποιητικά. Πρέπει να προστατεύεται απο τους δυνατούς ανέμους, γιατί μπορεί να προκληθούν τραυματισμοί στα φύλλα της.
Έδαφος-χώμα: Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε χώμα. Ένα μείγμα χώματος με κοκκινόχωμα, άμμο και κομπόστ σε ίσα μέρη είναι ίσως ιδανικό για την καλλιέργεια της αλόης. Είναι πολύ σημαντικό να έχει καλή αποστράγγιση, γιατί διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν οι ρίζες από τα πολλά νερά.
Αν τη φυτέψετε σε γλάστρα, προσθέστε στον πάτο της μια παχιά στρώση ελαφρόπετρας να να στραγγίζει καλά.
Πότισμα: Είναι πολύ ανθεκτική στην έλλειψη νερού, οπότε δε χρειάζεται τακτικά ποτίσματα. Ποτίζουμε, αφού το χώμα της έχει στεγνώσει καλά. Αραιά το χειμώνα και πιο συχνά άνοιξη και το καλοκαίρι. ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν δείτε τα φύλλα να σπάνε στη μέση χωρίς εμφανή αιτία τότε δεν ποτίζεται τακτικά.
Λίπανση: Δε χρειάζεται προσθήκη λιπασμάτων. Μάλιστα η υπερβολική λίπανση μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα και να επιβραδύνει την ανάπτυξη του φυτού.
Φροντίδες-Προβλήματα: Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό και δεν εμφανίζει προβλήματα στην καλλιέργεια της. Ανεξάρτητα αν θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε την αλόη ή όχι θα πρέπει να αφαιρούμε τα παραβλαστήματα για να μη χάνει καθόλου δύναμη το φυτό. Κόβουμε και αφαιρούμε πιο παλιά περιφερειακά φύλλα για να τη διατηρήσουμε όμορφη και καλοσχηματισμένη.
Πολλαπλασιασμός:
Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται αρκετά εύκολα με παραβλαστήματα. Τα παραβλαστήματα είναι νέοι βλαστοί που φυτρώνουν περιμετρικά του φυτού. Τους κόβουμε όταν φτάνουν 10 με 15 εκατοστά και τους φυτεύουμε αλλού για να πολλαπλασιάσουμε τις αλόες μας αλλά και για να μην αποδυναμωθεί το μητρικό φυτό.
Για να πολλαπλασιάσουμε αλόη με παραβλάστημα:
Βήμα 1ο: Αφαιρούμε προσεκτικά το παραβλάστημα όταν φτάσει σε ύψος 10 με 15 εκατοστά.
Βήμα 2ο: Βάζουμε σε ένα γλαστράκι ελαφρόπετρα για καλή στράγγιση
Βήμα 3ο: Προσθέτουμε μείγμα χώματος με άμμο και κομπόστ
Βήμα 4ο: Ανοίγουμε ένα λακκάκι και φυτεύουμε το παραβλάστημα πιέζοντας καλά.
Ποτίζουμε καλά και στη συνέχεια αφήνουμε την αλόη απότιστη για δύο με τρεις βδομάδες, έτσι ώστε να την αναγκάσουμε να ριζώσει αλλά και για να σκληραγωγηθεί.
Ευεργετικές ιδιότητες-Υγεία-Χρήσεις:
Η αλόη είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία μας. Έχει αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση και περιέχει αμινοξέα, βιταμίνες (A, B12, C, E), πρωτείνες, ασβέστιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.
Το ζελέ της αλόης που βρίσκεται στα φύλλα της, έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και αμέτρητες χρήσεις
Για να πάρουμε το ζελέ της:
Βήμα 1ο. Κόβουμε ένα παχύ φύλλο από την κάτω πλευρά του φυτού.
Βήμα 2ο. Ξύνουμε με το μαχαίρι τις αγκαθωτές άκρες του φύλλου.
Βήμα 3ο. Κόβουμε με το μαχαίρι το φύλλο στα δύο.
Βήμα 4ο. Συλλέγουμε το ζελέ της αλόης πιέζοντας με το χέρι μας.
Κόβουμε πρώτα τα φύλλα που βρίσκονται πιο χαμηλά γιατί είναι μεγαλύτερα και περιέχουν περισσότερο χυμό. Το ζελέ μπορούμε να τον διατηρήσουμε για αρκετό καιρό στο ψυγείο αρκεί αν τον αποθηκεύσουμε σε βάζο που κλείνει καλά.
Το ζελέ της αλόης έχει αναπλαστική δράση, ενυδατώνει και καθαρίζει το δέρμα και ίσως είναι μία από τις πιο απλές και καλές μάσκες ομορφιάς. Βοηθά στην επούλωση των πληγών και ιδίως των εγκαυμάτων. Καταπολεμά παθήσεις και ερεθισμούς του δέρματος.
Αν καείτε κόψτε ένα φύλλο αλόης στα δύο αφού το πλύνετε και απλώστε το πάνω στο έγκαυμα για να ανακουφιστείτε.
Ο χυμός της αλόης είναι πόσιμος, αποτοξινώνει τον οργανισμό, ενισχύει το ανοσοποιητικό, τονώνει το νευρικό σύστημα, βοηθά στην πέψη και καταπολεμά εντερικές και στομαχικές παθήσεις.
Καθαρίζει νεφρά, έντερα, συκώτι, σπλήνα και επιδρά θετικά στο δέρμα, τα μαλλιά, τα δόντια και τα ούλα.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Πρέπει να καταναλώνουμε το χυμό με μέτρο.


Κλίμα:Τροπικό-Εύκρατο
Έδαφος:Με καλή αποστράγγιση και γόνιμο
Πότισμα:Αραιό όταν το χώμα στεγνώνει
Θέση:Ηλιόλουστη-Ημισκιερή
Πολλαπλασιασμός:Παραβλαστήματα


Tip-άκια
Στη φύση υπάρχουν πάνω από 200 είδη αλόης. Η aloe vera και ηaloe arborescens είναι τα δύο είδη που είναι φαρμακευτικά.
-Για να ελαττωθεί το πρήξιμο στις μελανιές απλώστε ζελέ απευθείας πάνω, ή κόψτε ένα φύλλο και δέστε το στο χτύπημα.
-Το Μεσαίωνα χρησιμοποιούσαν ζελέ αλόης ως καθαρτικό.
-Ο Έλληνας φυσικός Κέλσιος αναφέρει ότι ο χυμός της αλόης χρησιμοποιούταν στην ιατρική για χαλάρωση.
-Στον 3ο – 4ο χρόνο της, η θεραπευτική της δράση είναι η μέγιστη.
-"Τέσσερα είναι τα βασικά συστατικά για την υγεία του ανθρώπου, τα δημητριακά, το σταφύλι, η ελιά και η αλόη. Το πρώτο τρέφει, το δεύτερο ανυψώνει το πνεύμα, το τρίτο δίνει αρμονία και το τέταρτο θεραπεύει." ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΛΟΜΒΟΣ
Μελέτη του 1997 από το πανεπιστήμιο του Texas δείχνει ότι η αλόη μακραίνει τη ζωή και μικραίνει τη συχνότητα ασθενειών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου