Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ

 Ιππίαστρον (Αmaryllis - Hippeastrum)

 

Οι εντυπωσιακοί βολβοί του φυτού Αμαρυλλίς που καλλιεργούνται για να ανθίσουν κατά χιλιάδες κάθε χρόνο είναι στην πραγματικότητα υβρίδια από είδη του γένους Ιππίαστρον (Hippeastrum). Η Αμαρυλλίς είναι ένας μεγάλος τροπικός βολβός με μακριά ιστορία στην καλλιέργεια σαν φυτό εσωτερικών χώρων χειμερινής άνθισης.
Η Αμαρυλλίδα συνήθως ανθίζει 2 έως 7 τεράστια άνθη, 15εκ. περίπου, σχήματος κρίνου, επάνω σε τεράστια στελέχη, μήκους 45 έως 50 εκατοστών, που κάνουν τα φυτά αξιοπρόσεκτα από μεγάλη απόσταση αλλά ακόμη και όταν δεν είναι ανθισμένα. Υπάρχουν περισσότερα από 50 είδη Hippeastrum που ανθίζουν σε χρώματα άσπρο, ροζ, κόκκινο ή πορτοκαλί, μερικές φορές ριγωτά ή δαντελωτά τα οποία έχουν διασταυρωθεί σε πλήθος σχημάτων, χρωμάτων και μεγεθών.
 


Φύτευση



Χρησιμοποιήστε κοινό αφράτο φυτόχωμα με καλή αποστράγγιση προσθέστε μέσα 
χαλίκια, άμμο και περλίτη . Διαλέξτε κάποιο δοχείο που να διαθέτει τρύπες για αποστράγγιση και η διάμετρός του να είναι μεγαλύτερη μόνο κατά 3-5εκ. από το μέγεθος του βολβού (2,5εκ. απόσταση του βολβού από τα τοιχώματα του δοχείου). Η αμαρυλλίδα αποδίδει καλύτερα, αν βρίσκεται σε μικρό δοχείο με ελαφρά περιορισμένο χώρο. Τοποθετήστε το βολβό με προσοχή για να αποφύγετε αναίτια καταστροφή της ρίζας του. Φυτέψτε το βολβό στο χώμα, ώστε το ένα τρίτο του να βρίσκεται πάνω από το χώμα. Μετά το φύτεμα, ποτίστε καλά και τοποθετήστε τη γλάστρα σε ζεστό και ηλιόλουστο μέρος π.χ. κοντά σε παράθυρο ή σε εξωτερικό φωτεινό χώρο. Σε 6 μέχρι 12 εβδομάδες οι αμαρυλλίδες σας θα ανθίσουν. 

     
Φροντίδα μετά τη φύτευση 


Αμέσως μετά τη φύτευση ποτίστε καλά το χώμα και μέχρι να βλαστήσει διατηρείστε το ελαφρά υγρό, αλλά όχι μουσκεμένο. Ποτίζετε όταν στεγνώνει η επιφάνεια του χώματος αλλά προσέξτε να μην παραποτίζετε γιατί θα σαπίσει ο βολβός. Καθώς οι ρίζες αρχίζουν να αναπτύσσονται και να γεμίζουν τη γλάστρα, το χώμα θα στεγνώνει πιο γρήγορα, γι' αυτό θα πρέπει να ρυθμίζετε ανάλογα και τα ποτίσματα.
Σε λίγες εβδομάδες θ' αρχίσει να ξεπροβάλει το μπουμπούκι. Συνήθως εμφανίζεται πριν το φύλλωμα, αλλά όχι πάντα. Αν η αμαρυλλίδα αρχίσει να αναπτύσσει πρώτα το φύλλωμα, αμέσως μετά την περίοδο λήθαργου, υπάρχουν λίγες πιθανότητες να ανθίσει αυτήν την περίοδο. Συνήθως το μπουμπούκι του λουλουδιού προσχηματίζεται μέσα στον βολβό και είναι το πρώτο που θα προκύψει. Για πιο εντυπωσιακή ανάπτυξη και άνθηση μπορείτε να λιπαίνετε 1 φορα την εβδομάδα με υδατοδιαλυτό λίπασμα
Αν η αμαρυλλίδα σας δεν ανθίσει τελικά, μην ανησυχείτε, αφήστε την να αναπτυχθεί και αυξήστε τη συχνότητα λίπανσης για να ανθίσει την επόμενη περίοδο.
Αφού ξεκινήσει η ανάπτυξη του μπουμπουκιού και των φύλλων, είναι καλύτερα να περιστρέφετε τη γλάστρα καθημερινά, για να εμποδίσετε την κλίση του ανθικού στελέχους προς το φως. Καθώς μεγαλώνουν τα φυτά, μπορεί να χρειαστούν τη στήριξη ενός πασσάλου, για να κρατήσουν το μίσχο του λουλουδιού σε όρθια θέση. Για το κάνετε αυτό, βυθίστε τον πάσσαλο στο χώμα απαλά, φροντίζοντας να μην τραυματίσετε το βολβό. Μετά δέστε με προσοχή τον πάσσαλο με τον μίσχο. 



Παράταση ανθοφορίας

Για να παρατείνετε την ανθοφορία για αρκετές μέρες, μόλις το μπουμπούκι αρχίσει να ανοίγει, αφαιρέστε τους κίτρινους ανθήρες με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών, πριν σκορπίσουν τη γύρη τους. Επίσης, όταν η αμαρυλλίδα βρίσκεται σε πλήρη ανθοφορία, τα άνθη της θα διαρκέσουν για μεγαλύτερο διάστημα, αν μεταφέρετε το φυτό σε ένα πιο δροσερό δωμάτιο τη νύχτα (13-18οC) και μακριά από το άμεσο φως του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στους μεγάλους βολβούς μπορούν να βλαστήσουν δύο ή τρεις επιπλέον μίσχοι λουλουδιών.





Μετά την ανθοφορία


Όταν μαραθούν τα λουλούδια κόψτε με ένα κοφτερό μαχαίρι η ένα ψαλίδι, τους μίσχους των λουλουδιών
Το μυστικό για να ανθοφορήσει ξανά λοιπόν η αμαρυλλίδα σας είναι να ποτίζετε και να λιπαίνετε το φυτό όσο διάστημα έχει πράσινα φύλλα. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα φυτά αποθηκεύουν ενέργεια μέσα στο υπόγειο τμήμα του βολβού τους, ώστε να προετοιμαστούν για την ανθοφορία του επόμενου χρόνου. Συνεχίστε λοιπόν τη λίπανση δυο φορές το μήνα. Αυτή η υπαίθρια περίοδος αύξησης είναι σημαντική. Στο διάστημα αυτό, ο βολβός απορροφά θρεπτικά συστατικά από το χώμα για να γεννήσει τους νέους μίσχους των λουλουδιών της επόμενης χρονιάς.
Όταν τα φύλλα αρχίσουν να κιτρινίζουν, μειώστε το πότισμα και τη λίπανση και όταν ξεραθούν σταματήστε τα τελείως. Κόψτε τα ξεραμένα φύλλα πάνω από την επιφάνεια του χώματος. Εδώ ξεκινά το διάστημα ανάπαυσης του βολβού. Μπορείτε να τον βγάλετε από το χώμα και να τον ξαναφυτέψετε πάλι την επόμενη περίοδο ή να τον αφήσετε στο χώμα χωρίς να ποτίζετε. Αν συνεχίσετε να ποτίζετε το φυτό σας και κατά τη διάρκεια του χειμώνα η πρασινάδα θα συνεχίσει την ανάπτυξη της, αλλά είναι αμφίβολο αν θα ανθήσει την άνοιξη.


Προσβολές αμαρυλλίδας 

Σχεδόν όλα τα φυτά μολύνονται από έντομα ή ασθένειες. Η αμαρυλλίδα δεν ανήκει στις εξαιρέσεις, αν και τα προβλήματά της είναι περιορισμένα. Ωστόσο προσβάλλεται από τετράνυχο τον οποίο μπορείτε να αποφύγετε αν κρατάτε το φυτό σε συνθήκες υψηλής υγρασίας κατά το καλοκαίρι. Επίσης προσβάλλεται από θρίπες. Και τα δυο αυτά έντομα, όπως και πολλά αλλά, μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε με το βιολογικό εντομοκτόνο για τα φυτά.
Σπάνια προσβάλλεται από μύκητες. Αν συμβεί αυτό στο φυτό σας, περιορίστε το πότισμα και ελέγξτε την αποστράγγιση του χώματος. Ψεκάστε επίσης με μυκητοκτόνο.


Πολλαπλασιασμός αμαρυλλίδας 


Η αμαρυλλίδα πολλαπλασιάζεται με παραφυάδες (θυγατρικοί βολβοί), που αναπτύσσονται το διάστημα που αυξάνεται το φυτό. Οι θυγατρικοί βολβοί είναι συνδεδεμένοι με τη βάση του μητρικού βολβού. Όταν φθάσουν σε μέγεθος ¼ με 1/3 του αρχικού βολβού, πρέπει να τους χωρίσετε με το χέρι ή με ένα κοφτερό μαχαίρι. Συγχρόνως, μεταφυτέψτε το μητρικό βολβό στην ίδια η σε λίγο μεγαλύτερη γλάστρα. Φυτέψτε και τους θυγατρικούς βολβούς σε ξεχωριστά γλαστράκια και μετά από τρία με τέσσερα χρόνια θα είναι έτοιμοι για ανθοφορία. Φυσικά, αυτή τη διαδικασία δεν την κάνουμε όταν το φυτό είναι ανθισμένο αλλά όταν βρίσκεται σε λήθαργο. Αν δεν πέσει σε λήθαργο (τα φύλλα παραμένουν πράσινα) μπορείτε να κάνετε τη διαίρεση όσο το φυτό δεν είναι ανθισμένο.







ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου