Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

AZAΛΕΑ.


Η αζαλέα είναι καλλωπιστικό θαμνώδες φυτό της οικογένειας των ροδόδεντρων, φυλλοβόλο και με άνθη σε σχήμα "χωνιού".
details-images
Είναι φυτά των ορεινών περιοχών της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Ινδίας. Λόγω της μεγάλης αισθητικής της αξίας είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά της χώρας μας.
Οι σημαντικότερες ποικιλίες της αζαλέας είναι υβρίδια. Μέσα από τη βελτίωση κατά τις διασταυρώσεις των ποικιλιών της αζαλέας οι σημερινές αζαλέες θερμοκηπίου είναι αειθαλείς και οι περισσότερες είναι ευαίσθητες στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.
Η αζαλέα μπορεί να αναπτυχθεί τόσο σε μια γλάστρα μικρού ύψους όσο και σε κήπο ως θάμνος μέχρι και 6m ύψους. Πολλές φορές μπορούμε να το βρούμε σε γλάστρα σε σχήμα μπονσάι. Είναι κατάλληλο για εσωτερικούς χώρους, τόσο μέσα σε δωμάτια, σε κοινόχρηστους χώρους όσο και στην βεράντα.

Έχει μικρά φύλλα με δερματώδη υφή και χνούδι στην κάτω πλευρά. Ανθίζει ανάλογα με το είδος από το χειμώνα ως την άνοιξη και γύρω στα Χριστούγεννα καθώς μπορείτε να το βάλετε στο σπίτι σαν φυτό εσωτερικού χώρου.
Τα άνθη μονά ή διπλά ποικίλουν σε πολλούς μονόχρωμους και δίχρωμους χρωματισμούς ή σε χρωματισμούς με στίγματα. Η μεγάλη αισθητική αξία του φυτού έγκειται και στο ότι τα άνθη παραμένουν πάνω στο φυτό για αρκετές εβδομάδες.

Η αζαλέα πολλαπλασιάζεται εγγενώς με σπόρο και αγενώς με μοσχεύματα και εμβολιασμό. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος πολλαπλασιασμού είναι η ριζοβολία μοσχευμάτων.
Μετά τη φύτευση οι αζαλέες χρειάζονται περίπου 2 χρόνια για να αναπτυχθούν βλαστικά και να μπουν στο στάδιο της άνθησης. Το φυτό της αζαλέας ανθίζει την άνοιξη αλλά μπορεί να παρατηρηθεί και μια άνθηση το φθινόπωρο. Είναι ένα φυτό που χρειάζεται φως. Θα πρέπει όμως να τοποθετηθεί σε μερικώς σκιαζόμενο σημείο και να προστατεύεται από τους βοριάδες τον χειμώνα.

Φροντίδα
Απαιτεί έδαφος αφράτο, όξινο και φτωχό σε ασβέστιο. Συνιστάται η χρήση εδαφοβελτιωτικών (τύρφη, άμμος) ώστε να βελτιωθεί η υδατοπερατότητα και η ικανότητα στράγγισης του εδάφους. 
Η λίπανση του φυτού θα πρέπει να πραγματοποιείται μετά το τέλος της άνθησης. 
Το πότισμα θα πρέπει να γίνεται τακτικά. 
Η αζαλέα μπορεί να κλαδευτεί μετά το τέλος της ανθοφορίας και να διαμορφωθεί στο σχήμα της αρεσκείας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου