Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

ΦΥΤΑ  ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ  ΧΩΡΩΝ  ΚΑΙ  Η  ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ.
Η ΝΑΣΑ μετά από διετή μελέτη ανακοίνωσε ότι προτείνει μία πιο φιλοσοφημένη μέθοδο για την καταπολέμηση της μόλυνσης: Τα κοινά φυτά εσωτερικών χώρων μπορούν να θεωρηθούν ένας φυσικός τρόπος βοήθειας στη μάχη του «Συνδρόμου των άρρωστων κτιρίων».
Την έρευνα για τη χρήση μιας βιολογικής διαδικασίας, σαν λύση στα περιβαλλοντολογικά προβλήματα στους γήινους βιότοπους αλλά και στο διάστημα, επιμελήθηκε για πολλά χρόνια ο Dr. Bill Wolverton, ειδικός ερευνητής επιστήμονας της ΝΑΣΑ.
Βασισμένη σε προηγούμενες θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες τα φυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καθαρίσουν την ατμόσφαιρα στους εσωτερικούς χώρους, η ΝΑΣΑ ξεκίνησε μια μελέτη χρησιμοποιώντας γύρω στις δώδεκα ποικιλίες διακοσμητικά φυτά για να προσδιορίσει την αποτελεσματικότητά τους στην απομάκρυνση διαφόρων σημαντικών μολυσματικών στοιχείων που έχουν σχέση με την μόλυνση του αέρα. Η έρευνα της ΝΑΣΑ στα φυτά εσωτερικού χώρου βρήκε ότι τα ζωντανά φυτά είναι τόσο αποτελεσματικά στο να απορροφούν μολυσματικά στοιχεία, ώστε μερικά πρόκειται να χρησιμοποιηθούν γι’ αυτό το σκοπό στο διάστημα σαν μέρος του συστήματος υποστήριξης της βιολογικής ζωής στους διαστημικούς σταθμούς του μέλλοντος.
Αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα ο δρ. Wolverton λέει ότι η μελέτη έδειξε πως τα κοινά φυτά εσωτερικών χώρων μπορούν να απομακρύνουν τα κύρια μολυσματικά στοιχεία από το περιβάλλον των εσωτερικών χώρων. «Πιστεύουμε ότι μελλοντικά αποτελέσματα της έρευνάς μας θα αναδείξουν ακόμα πιο ισχυρά επιχειρήματα σύμφωνα με τα οποία τα κοινά φυτά εσωτερικών χώρων μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ αποτελεσματικό κομμάτι ενός συστήματος που θα χρησιμοποιείται για να παρέχει σπίτια και χώρους εργασίας χωρίς ατμοσφαιρική μόλυνση.»
Κάθε τύπος φυτού τοποθετήθηκε σε σφραγισμένα δωμάτια από πλεξιγκλάς τα οποία εμποτίστηκαν με χημικά. Το φιλόδεντρο, ο πόθος και το χλωρόφυτο μετρήθηκαν σαν τα πιο αποτελεσματικά στην απομάκρυνση των μορίων φορμαλδεΰδης. Τα ανθοφόρα φυτά όπως οι ζέρμπερα μαργαρίτα και το χρυσάνθεμο μετρήθηκαν να υπερέχουν στην απομάκρυνση της βενζόλης από την ατμόσφαιρα των δωματίων. Άλλοι καλοί δείκτες είναι η δράκαινα μασαντζιάνα και το σπαθίφυλλο. «Τα φυτά παίρνουν ουσίες από τον αέρα μέσα από τα μικροσκοπικά ανοίγματα που έχουν στα φύλλα τους,» είπε ο δρ. Wolverton. «Αλλά οι έρευνες στα εργαστήριά μας έχουν προσδιορίσει ότι τα φύλλα των φυτών, οι ρίζες και τα βακτήρια του εδάφους είναι όλα σημαντικά στο να απομακρύνουν ίχνη τοξικών αερίων».
«Συνδυάζοντας την φύση με την τεχνολογία μπορούμε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα των φυτών στην απομάκρυνση της μόλυνσης από τον αέρα. Ένας ζωντανός καθαριστής αέρα δημιουργείται συνδυάζοντας ενεργό άνθρακα και έναν ανεμιστήρα με ένα φυτό σε γλάστρα. Οι ρίζες του φυτού αναπτύσσονται πάνω στον άνθρακα και σιγά σιγά μειώνουν τα χημικά που απορροφώνται εκεί,» εξηγεί ο δρ. Wolverton.
Η έρευνα της ΝΑΣΑ έδειξε με ακρίβεια ότι τα ζωντανά, πράσινα και ανθοφόρα φυτά μπορούν να απομακρύνουν διάφορα τοξικά χημικά από τον αέρα στους εσωτερικούς χώρους των κτιρίων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυτά στο σπίτι σας ή στο γραφείο σας για να βελτιώσετε την ποιότητα του αέρα και να κάνετε τους χώρους σας πιο ευχάριστους για ζωή και εργασία. Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα, αποδίδουν και καλύτερα και απολαμβάνουν τη ζωή περισσότερο.

Τα πειράματα της ΝΑΣΑ.
Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε στους εσωτερικούς χώρους, αφού ο επιπλέον εξαερισμός δεν είναι πάντα εφικτός στις μέρες μας λόγω κόστους;
Η απάντηση δόθηκε από την ΝΑΣΑ. Σε μελέτες που σχεδιάστηκαν για να ανακαλύψουν πώς θα καθαρίσουν τον αέρα για τους αστροναύτες στις σεληνιακές αποστολές, στα αεροστεγή περιβάλλοντα των διαστημοπλοίων, βρέθηκε ότι αρκετά φυτά μπορούν να απομακρύνουν αποτελεσματικά τις ρυπαντικές ουσίες από τον αέρα.
Η εργασία αυτή εκπονήθηκε στο John C. Stennis Space Center στην δεκαετία του 1980.
Η ΝΑΣΑ κατασκεύασε ένα «Βιοσπίτι», μια εντελώς σφραγιστή κατασκευή, με μοντέλο το περιβάλλον ενός σύγχρονου σπιτιού.
Αυτό το «Βιοσπίτι», κατασκευάστηκε από μοντέρνα, συνθετικά υλικά, που ήταν πηγές εκπομπής πολλών οργανικών χημικών αερίων. Οι εθελοντές που έζησαν εκεί εμφάνισαν τυπικά συμπτώματα του συνδρόμου των άρρωστων κτιρίων όπως τσούξιμο στα μάτια και αναπνευστικά προβλήματα.
Αφού τοποθετήθηκαν φυτά στο «Βιοσπίτι» υπήρξε σημαντική πτώση στην εκπομπή των οργανικών χημικών αερίων και δεν παρατηρήθηκαν επιπλέον συμπτώματα του συνδρόμου.
Τα φυτά επίσης αποβάλλουν υδρατμούς (με τη διαπνοή) οι οποίοι αυξάνουν την υγρασία του αέρα. Αυτό είναι επίσης σημαντικό, καθώς ο ξερός αέρας προξενεί βλάβες στη μύτη και στις μεμβράνες του λαιμού μας και αυξάνει την ευαισθησία μας στις λοιμώξεις.
Μερικά οφέλη από αληθινά φυτά εσωτερικών χώρων σε περιβάλλον εργασίας
  • Τα φυτά απομακρύνουν τις χημικές τοξίνες από τον αέρα των εσωτερικών χώρων. Ειδικά τις 3 βλαβερότερες. Την φορμαλδεΰδη, την βενζόλη και το τριχλωροαιθυλένιο. 
  • Τα φυτά βοηθούν να μειωθεί η κόπωση των ματιών προσφέροντας μια φρέσκια εστία θέασης.
  • Προσφέρουν ένα ελκυστικό πολύχρωμο διακοσμητικό στοιχείο στους εργασιακούς χώρους.
  • Μπορούν να αυξήσουν την υγρασία στον ξερό αέρα απελευθερώνοντας οξυγόνο, υδρατμούς, και μειώνοντας τα προβλήματα του στατικού αέρα.
  • Τα φυτά δημιουργούν μια ευχάριστη φυσική ατμόσφαιρα, μεταφέροντας κάτι από το το φυσικό τους περιβάλλον στους εσωτερικούς χώρους.

Ο κατάλογος της ΝΑΣΑ με τα 50 πιο αποτελεσματικά φυτά στον καθαρισμό του αέρα
Η γενική αξιολόγηση στον παρακάτω πίνακα, είναι μια διαβάθμιση που βασίζεται στην συνολική παρουσίαση των φυτών στο φιλτράρισμα του αέρα, στην ευκολία συντήρησης, στην αντοχή στις ασθένειες, και στο βαθμό διαπνοής (Πόση ποσότητα νερού απελευθερώνεται στον αέρα – η υγρασία είναι είναι καλός παράγοντας και για μας επίσης)
Η αξιολόγηση αποκομιδής τοξινών είναι μια μέτρηση της ικανότητας των φυτών να απομακρύνουν τους ρύπους από τον αέρα. Τα παρακάτω αποτελέσματα συγκεντρώθηκαν μετρώντας την αποκομιδή φορμαλδεΰδης (μετρήθηκαν σε μικρογραμμάρια ανά ώρα), ενός κοινού ρύπου στα σπίτια μας, που εκπέμπεται από μπογιές, κόλλες και είδη οικιακής χρήσης.

Πίνακας αξιολόγησης φυτών της NASA
.
ΟΝΟΜΑ ΦΥΤΟΥ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΝΑΣΑ
ΟΝΟΜΑ ΦΥΤΟΥ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΝΑΣΑ
ΓενικήΑποκομιδή τοξινώνΓενικήΑποκομιδή τοξινών
Boston Fern7.520Chinese Evergreen5.37
Chrysanthemum7.415Spider Plant5.47
Gerbera Daisy7.314Banana5.87
Pygmy Date Palm7.814Red Emerald Philodendron7.06
Janet Craig7.814Dumb Cane (Camila)6.25
Bamboo Palm8.414Elephant Ear Philodendron6.25
Kimberley Queen Fern7.414Golden Pothos7.55
Rubber Plant8.012Norfolk Island Pine6.25
English Ivy7.812Wax Begonia6.35
Weeping Fig6.510Prayer Plant6.04
Peace Lily7.510Oakleaf Ivy5.74
Areca Palm8.510Christmas Cacti5.84
Corn Plant7.510Lace Tree Philodendron6.34
Lady Palm8.59Arrowhead Vine7.04
Umbrella Tree6.59Heart Leaf Philodendron6.34
Dragon Tree7.08Lady Jane5.34
Warneckei7.38Peacock Plant5.04
Lily Turf5.58Poinsettia5.14
Dendrobium Orchid5.58Cyclamen4.84
Dumb Cane (Exotica)6.88Moth Orchid4.53
Tulip4.77Urn Plant4.83
Ficus alii7.77Croton5.33
King of Hearts6.07Mother-in-Law’s Tongue6.32
Parlor Palm6.67Aloe vera5.02
Azalea5.16Kalanchoe4.52

Τα 10 πιο αποτελεσματικά φυτά στην απομάκρυνση φορμαλδεΰδης, βενζόλης και μονοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα:

Κοινή ονομασίαΕπιστημονική ονομασία
ΧαμαιδώρεαChamaedorea Seifritzii
ΑγλαόνημαAglaonema Modestum
ΚισσόςHedera Helix
Ζέρμπερα ΜαργαρίταGerbera Jamesonii
Δράκαινα «Janet Craig»Dracaena «Janet Craig»
Δράκαινα MαρτζινάταDracaena Marginata
Δράκαινα ΜασαντζιάναDracaena Massangeana
ΣανσεβέριαSansevieria Laurentii
ΧρυσάνθεμοChrysantheium morifolium
ΣπαθίφυλλοSpathiphyllum «Mauna Loa»
Δράκαινα «Warneckii»Dracaena «Warneckii»



1. Αρέκα (Απελευθερώνει άφθονη υγρασία στον αέρα 
και εξαλείφει χημικές τοξίνες)









2. Χαμαιδωρέα (Εϊναι ένα από τα πιο σημαντικά φυτά στην εξάλειψη χημικών ουσιών αλλά και πολύ ικανό να δίνει ατμόσφαιρα με υγρασία σε ξηρά περιβάλλοντα όπως επαγγελματικοί χώροι λόγω air-condition)



3. Φίκος Ελαστικοφόρος (Είναι ένα από τα φυτά που βοηθούν στην εξάλειψη της φορμαλδεϋδης από την ατμόσφαιρα. Ίσως το πιο σημαντικό φυτό εσωτερικού χώρου)
 





4. Δράκαινα (Οι δράκαινες είναι από τα φυτά με τις καλύτερες επιδόσεις στην εξάλειψη του τριχλωροαιθυλενίου)







5. Κισσός (Πολύ σημαντικό στην εξάλειψη της φορμαλδεϋδης αλλά και άλλων χημικών ουσιών από την ατμόσφαιρα)
6. Φτέρη (Το πιο ικανό φυτό από όλα τα άλλα φυτά με τις καλύτερες επιδόσεις στην εξάλειψη ρύπων του αέρα, διατήρηση σωστής υγρασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό και εξάλειψη τοξικών ουσιών). Μπορείτε να την τοποθετήσετε στο μπάνιο σας γιατί της αρέσει η υγρασία.

7. Σπαθίφυλλο (Διαπρέπει στην εξάλειψη ρύπων όπως ενώσεις αλκοόλης, ακετόνης, τριχλωροαιθυλένιου, βενζόλης αλλά και της φορμαλδεϋδης)





8. Πόθος (Ένα φυτό χωρίς καλλιεργητικές απαιτήσεις που μπορούν να βοηθήσει και αυτό σε ένα μικρό βαθμός στο φιλτράρισμα του αέρα)








9. Φιλόδενδρο (Ικανό στην εξάλειψη ρύπων της ατμόσφαιρας)








10. Συγκόνιο (Φιλτράρει τον αέρα)







11. Ντιεφενμπάχια (Ικανό στην εξάλλειψη των ρύπων της ατμόσφαιρας)





12. Φίκος Μπέντζαμιν (Σημαντικό στην εξάλειψη ρύπων αλλά και της φορμαλδεϋδης από την ατμόσφαιρα)










13. Σεφλέρα (Σημαντικό στην εξάλειψη ρύπων.)





14. Σανσιβέρια (Το μοναδικό φυτό όπου κατά την διάρκεια της νύχτας, παράγει οξυγόνο και απορροφά διοξείδιο του άνθρακα) λέγεται και ως «η γλώσσα της πεθεράς»









15. Καλαθέα (Φιλτράρει τον αέρα)







16. Ορχιδέες (Επίσης απορροφά σε κάποιο βαθμό διοξείδιο του άνθρακα κατά την διάρκεια της νύκτας και παράγουν οξυγόνο)





17. Χλωρόφυτο (Το πρώτο φυτό στην εξάλειψη ρύπων από την ατμόσφαιρα εσωτερικών χώρων)








18. Αγλαόνυμο (Εξάλειψη τοξικών ουσιών)


19. Κάκτοι (αποροφούν την ακτινοβολία σε κλειστούς χώρους. Καλή θέση δίπλα σε οθόνες, wifi, ασύρματα τηλέφωνα κ.τ.λ. Επίσης το βράδυ απελευθερώνει οξυγόνο και καθαρίζει την ατμόσφαιρα από το διοξείδιο του άνθρακα.)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου